Hoe kom je beter je bed uit tijdens de donkere dagen van het jaar?

Veel mensen ervaren er problemen mee: (vroeg) opstaan tijdens de donkere dagen van het jaar. Het wordt ’s winters pas zo laat licht, dat je vaak in het donker moet opstaan. En dan is het weer ook nog eens koud en guur… Met déze tips wordt opstaan een stukje eenvoudiger.

Positieve gedachtes

Als je met een chagrijnig hoofd opstaat, is de dag al meteen minder leuk. Probeer daarom positieve gedachtes te hebben op de vroege morgen. Denk bijvoorbeeld direct aan het lekkere kopje koffie dat je kunt drinken zodra je de keuken binnenstapt! En bedenk welke leuke dingen op je staan te wachten gedurende de dag. Is er nog niet echt iets leuks wat je gaat doen? Dan kun je misschien nog wel toffe plannen maken! Probeer in ieder geval met het goede been uit bed te stappen. Dat is al het halve werk.

Goed ontbijt

Een goed ontbijt is hard nodig, want je krijgt er energie van. Al helemaal in de winter! Kies voor een ontbijt met voedingsstoffen waar je iets aan hebt, zoals yoghurt met fruit of havermout voor een goede bodem. Ook van koffie krijg je energie! Zet daarom een smaakvolle espresso met goede koffiebonen. Als je je bonen vlak voor gebruik maalt, proef je die echte verse koffiesmaak. Overheerlijk!

Ontspannen in de ochtend

Natuurlijk heb je ’s ochtends geen zeeën van tijd. Maar probeer een momentje van ontspanning in te lassen – al is het maar voor vijf minuten. Tijdens je ontbijt bijvoorbeeld! Staar wat uit het raam, lees de krant of luister naar een podcast. Zo verminder je het gevoel van stress. En dat kan dus de perfecte kickstart voor de dag vormen.

Gordijnen open

Het ligt natuurlijk een beetje aan de tijd waarop je opstaat, maar we raden het aan om de gordijnen te openen zodra je eruit bent. Al zie je het maar een klein beetje licht worden buiten: dit kan al motiverend zijn om aan de dag te beginnen. En hoe verder de winter voorbij kruipt, hoe eerder het weer licht wordt. Iedere dag is het al een paar minuten eerder licht! Probeer hieraan te denken.

Wake up light

Heb je vooral moeite met de donkerte bij het opstaan? Denk er dan aan om een wake up light als wekker te nemen. Zo’n wekker geeft licht. Langzaam maar zeker licht de slaapkamer op: op die manier word je op een natuurlijkere manier wakker. Ook dit vermindert stress! Je kunt er zelfs ontspannen geluiden bij installeren, zoals vogeltjes die fluiten.

Direct opstaan

Verder is het aan te raden om direct op te staan zodra de wekker dan toch echt gaat. Blijf niet te lang liggen, probeer niet te snoozen. Dit houdt je namelijk alleen maar slaperiger. Je kunt eraan denken om je wekker niet direct naast je bed te zetten, maar een stukje verderop. Zo moet je immers al opstaan om ‘m uit te zetten. En dan ben je er toch al uit – kun je dus maar beter meteen aan je dag beginnen.