Hoe weet ik of mijn kat gezond is?

Een kat is een geweldig huisdier en dan ook erg populair. Je moet je kat wel een beetje leren kennen en zeker als je honden gewend bent, kan een kat lastig te lezen zijn. Katten gedragen zich namelijk vaak erg anders en zijn erg zelfstandig. Het kan zijn dat je dan een keer twijfelt of je kat wel gezond is. In dit artikel geven we je een paar tips om dat te checken.

Ga naar de dierenarts

Als je echt twijfelt over de gezondheid van je kat, is er eigenlijk maar één juiste actie die je kunt ondernemen: je neemt je kat mee naar een dierenarts in de buurt. De dierenarts kan je kat dan goed nakijken en zien of hij echt gezond is. Dierenartsen hebben hier veel meer verstand van dan jijzelf, dus twijfel je echt, wacht dan niet te lang. Verder is het sowieso verstandig om minimaal een keer per jaar met je kat naar de dierenarts te gaan voor een standaard controle.

Check de temperatuur

Een goede manier om te checken of je kat koorts heeft, is door zijn temperatuur te meten. De gemiddelde lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38 en 39 graden, vanaf zo’n 39,5 graden Celsius heeft je kat echt koorts en is het verstandig om je dierenarts in te schakelen. 

Eet je kat goed?

Een kat met een goede eetlust, is vaak een gezonde kat. Eet je kat niet of weinig, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Zeker als je kat hierbij ook niet of vrijwel niet drinkt. Houd je kat even goed in de gaten als hij niet eet. Hoe gedraagt hij zich? Misschien trekt hij zich wat terug, of lijkt hij schichtiger dan normaal. Is dat het geval, of stopt je kat helemaal met eten en drinken dan kun je het beste naar de dierenarts gaan.

Kijk naar de ontlasting

Het klinkt misschien niet zo fris, maar als eigenaar van een huisdier zul je je hier nu ook eenmaal mee bezig moeten houden. Komt je kat veel buiten, dan is de kans groot dat hij wel eens op muizen en vogels jaagt en daar kan hij wormen van krijgen. Dat is erg slecht voor je kat, dus ontworm hem regelmatig en check waar mogelijk zijn ontlasting. Ook als je kat binnen blijft is het checken van de ontlasting belangrijk. Is deze te hard dan drinkt je kat niet genoeg, is deze te zacht dan kan het zijn dat je kat verkeerde voeding krijgt.

Hoe ziet je kat eruit?

Ook aan het uiterlijk van je kat kun je veel zien. Heeft je kat een mooie, gladde, glanzende vacht, is hij niet te dik of te dun en gedraagt hij zich actief en open? Dan is je kat waarschijnlijk gezond. Een kat met een doffe vacht, die niet helder uit zijn ogen kijkt is bijvoorbeeld waarschijnlijk niet helemaal gezond. Let dus goed op je kat en houd zijn gedrag en uiterlijk goed in de gaten.