De beste waterontharder kiezen betaalt zichzelf terug

Is je leidingwater te hard en heb je teveel kalk in je drinkwater? Dan is een goede waterontharder kiezen belangrijk. Maar wat is de beste waterontharder, aangepast aan je woon- en leefomstandigheden?

Dure energie besparen

De beste motivatie om een goede waterontharder te plaatsen is de energiebesparing. Onthard en zacht leidingwater voorkomt ook vroegtijdige slijtage aan je keukentoestellen, en ook dat levert je winst op. Zo betaalt een goede waterontharder uiteindelijk zichzelf terug.

Waterontharder met ionenuitwisseling

Een waterontharder of waterverzachter verwijdert kalk alle uit je leidingwater met ionenuitwisseling. Harde kraantjeswater wordt door een hoeveelheid harsdeeltjes geleid. De hars houdt zowel calcium als magnesium uit kraanwater vast. Zo wordt hard en kalkhoudend water omgezet in zacht water.

Doorslaggevende factoren bij aankoop beste waterontharder

Waterontharders hebben verschillende uitvoeringen. Het is dus belangrijk om de beste ontharder te kiezen. Je zult dus zeker met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden. Vooral het hars- en zoutreservoir en het besturingssysteem verdienen de meeste aandacht.

Het besturingssysteem 

Het besturingssysteem beïnvloedt in grote mate de prestaties en het verbruik van je waterontharder. Waterontharders zijn er met drie verschillende systemen. Het tijdgestuurde systeem stuurt het regeneratieproces op vaste tijdstippen. Dit simpele systeem houdt geen rekening met het echte waterverbruik. Hierden worden de harsdeeltjes gespoeld voor ze volledig verzadigd zijn.

Volumegestuurde waterontharders

Bij een volumegestuurde waterontharders worden alle hoeveelheden nauwkeurig gemeten. Daarbij worden de harskorrels pas gespoeld als ze verzadigd zijn. Met volumegestuurde waterontharders kun je ook de hardheid van het water instellen. Daardoor gebruikt dit systeem veel minder energie. De jongste generatie waterontharders zijn nog nauwkeuriger, wat het water- en zoutverbruik nog verlaagt.

De harstank 

Bij de harstank heb je de keuze uit een grotere maar enkele tank en een dubbele maar kleinere harstank. De dubbele uitvoeringen worden vooral volumegestuurd. Elektronische ontharders hebben vaak een enkele harstank. Systeem met één tank leveren zacht water op het moment je het nodig hebt. Het water wordt niet gefilterd, waardoor er uitsluitend hard water beschikbaar is. Met een dubbel systeem hebben steeds kalkvrij gedemineraliseerd water in voorraad. De meeste systemen met één tank werken elektronisch. Ze spoelen de harskorrels door wanneer we geen zacht water nodig hebben.

Kies je voor zouttabletten of voor blokzout?

Sommige waterontharders gebruiken zouttabletten voor de regeneratie van hard leidingwater, andere dan weer blokzout. Tabletten zijn overal verkrijgbaar, terwijl blokzout alleen verkrijgbaar is bij leveranciers van waterontharders.

Een goede waterontharder kopen

Wil je de beste waterontharder Den Haag kopen om zoveel mogelijk energie te besparen en je huishoudapparaten beter te beschermen tegen slijtage? De beste waterontharder koop je makkelijk online, zoals op Waterontharder24.nl.

Wil je een waterontharder kopen? Houd naast je waterhardheid, je waterverbruik en je verbruikspatroon zeker ook rekening het vermogen en de werkingskosten van je ontharder.